Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

Remember, remember the 1st of MOVEMBER!

Movember- λέξη σύνθετη (περίπου) εκ του Μουστακιού (moustache) και του Νοεμβρίου (Νovember). Τι ακριβώς όμως είναι το Movember;
Όλα ξεκίνησαν έναν Νοέμβρη του 2003, στην Αυστραλία, με σκοπό την δημιουργία μιας εκστρατείας για την ευαισθητοποίηση του κόσμου απέναντι σε δυο καθαρά ανδρικούς τύπους καρκίνου, τον καρκίνο του προστάτη και τον καρκίνο των όρχεων. Το κίνημα δεν ξεκίνησε από τον ιατρικό χώρο, όπως μπορεί να νομίζουν πολλοί. Η ιδέα προέκυψε από μια ομάδα ανδρών που εμπνεύστηκε από τα επιτεύγματα των γυναικών για τη συγκέντρωση πόρων για τον καρκίνο του μαστού. Αντί για κορδελάκια λοιπόν, αφήσανε μουστάκια. Γιατί μουστάκια όμως;
Ο ιδρυτής του κινήματος,  Adam Garone, σε μια συνέντευξή του είπε:
"Συνήθως ο κόσμος ξεκινά με έναν σκοπό και έπειτα δημιουργεί ένα ίδρυμα ή μία εκδήλωση γύρω απ' αυτόν. Στην περίπτωσή μας, το Movember ξεκίνησε με τον παραδοσιακό αυστραλιανό τρόπο: μια Κυριακή απόγευμα, ως πλάκα, με τον αδελφό μου και έναν φίλο, ενώ πίναμε μπύρες. Μιλούσανε για τα διάφορα στυλ από τη δεκαετία του 80 και πώς όλα επιστρέφουν στη μόδα.
Η συζήτηση κατέληξε με μία πρόκληση να ξαναφέρουν στη μόδα το μουστάκι. “Mo” είναι ο όρος αργκό στην Αυστραλία για το μουστάκι, οπότε ξαναβαφτίσαμε τον Νοέμβριο, Μοέμβριο (Movember) και θέσαμε μερικούς απλούς κανόνες που ισχύουν έως σήμερα. Ξεκινάτε φρεσκοξυρισμένοι στην αρχή του μήνα και αφήνετε μουστάκι για 30 μέρες.
Αυτό έγινε το 2003, και εκείνη τη χρονιά, για κανέναν ιδιαίτερο λόγο εκτός από το κοινωνικό πείραμα, 30 από μας άφησαν μουστάκια. Σύντομα διαπιστώσαμε ότι η απλή απόφαση να αφήσουμε μουστάκι αποτέλεσε αφορμή για πολλές συζητήσεις εκείνο τον μήνα μεταξύ φίλων, συγγενών και συναδέλφων.
 Στο τέλος του μήνα, αποφασίσαμε να αφήνουμε μουστάκι κάθε Movember, και είδαμε αυτή την “τριχωτή λωρίδα” ως το τέλειο αξεσουάρ για να ευαισθητοποιηθεί το κοινό για έναν σκοπό που αγγίζει πολλούς άντρες - τον καρκίνο του προστάτη. Ένας στους έξι άντρες προσβάλλεται από καρκίνο του προστάτη και δεν χρειάζεται να ψάξετε πολύ για να βρείτε έναν πατέρα ή έναν θείο που έχει άμεση σχέση με την ασθένεια".
Πλέον το Movember -αν και όχι τόσο διάσημο στην Ελλάδα- έχει γίνει γνωστό σε διάφορες χώρες σε όλο τον πλανήτη (μάλιστα, πολλοί διάσημοι από τον χώρο του θεάματος ή μη, έχουν στηρίξει κατά καιρούς το κίνημα, βλ. Damian Lewis) και τα επιτεύγματα του είναι αρκετά σημαντικά στο κομμάτι της έρευνας και της ενημέρωσης γι'αυτούς τους τύπους καρκίνου. 
Τι περιμένετε λοιπόν; Αφήστε το μουστάκι σας ή υποστηρίξτε τα μουστάκια των φίλων σας και κάντε με τον τρόπο αυτό τη δική σας προσπάθεια για την "αλλαγή του προσώπου" της αντρικής υγείας. Μουστάκια για να επιλέξετε και να υιοθετήσετε υπάρχουν πολλά και διάσημα (παχιά και καλοχτενισμένα, λεπτά και σοβαρά, rock ή ρεμπέτικα) και όλο και κάποιο θα ταιριάζει και σ'εσάς. Ο σκοπός είναι καλός και ως γνωστόν, αγιάζει τα μέσα.
Για τα κορίτσια της υπόθεσης (καλά, εντάξει, όχι μόνο για τα κορίτσια) σας παραθέτω τις σελίδες κάποιων συμπατριωτών μας που πήραν τη γενναία απόφαση, για να τους υποστηρίξουμε και να τους βοηθήσουμε στην προσπάθειά τους αυτή.
Όσα αγόρια μάλιστα, προλαβαίνουν να μεγαλώσουν το δικό τους μουστάκι και δημιουργήσουν λογαριασμό στο Μovember, παρακαλώ πολύ, μοιραστείτε τον μαζί μας για να μπορέσουμε να σας υποστηρίξουμε!
Happy Movember λοιπόν σε όλους! Και του χρόνου!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου